Русия гони посланика на Естония и понижава равнището на дипломатическите си

...
Русия гони посланика на Естония и понижава равнището на дипломатическите си
Коментари Харесай

Напрежение. Кого гони Кремъл

Русия гони посланика на Естония и намалява нивото на дипломатическите си връзки с балтийската страна. Това обявиха от съветското министерство на външните работи, осведоми БНР. 

Посланик Маргус Лайдре би трябвало да напусне територията на Русия до 7 февруари. Тази заран той беше извикан в съветското министерство на външните работи, с цел да му бъде деклариран съдбоносен митинг по отношение на дейностите на естонските управляващи. 
-->
От дипломатическото ведомство показват, че през последните години Естония целеустремено унищожава връзките си с Русия, както и че “тоталната русофобия и култивирането на неприязън във връзка с нашата страна са издигнати от Талин в сан на държавна политика ”. Като ответна мярка съветската страна реши да намали нивото на дипломатическото представително в двете страни до  “шарже д’афер ”, оповестяват от министерството. 

Днес Талин обяви, че ще даде за потребностите на украинската войска всичките си 155-милиметрови гаубици. Преди това Естония изпрати в Украйна противотанкови ракетни комплекси “Джавелин ”, гаубици, гранатомети и миномети.

Междувременно министърът на външните работи на Латвия Едгар Ринкевич обяви, че в символ на взаимност с Естония от утре страната му също намалява дипломатическите си връзки с Русия. 

През май предходната година Литва отзова посланика си от Москва и изгони руския посланик във Вилнюс. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР